Kes on Kuma


KUMA Kombucha tootmine ja pruulimine toimub Tallinnas, Uue Maailma pruulikojas. Esmased katsed bakterite ja teega algasid 2015 aasta kevadel ning turule tulime sama aasta augustis, olles esimesed ametlikud kombucha tootjad Eestis. Iga pudel on käsitsi pudeldatud, silditud, korgitud ja hästi hoitud. 

Tänu EASi Innovatsiooniosaku toetusele toimusid oktoober 2016 kuni jaanuar (kaasa arvatud) 2017 tööd kombucha uurimise ja arendusega. Selle käigus analüüsisid Toidu-ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse teadlased pruulimisprotsessi, tagamaks toote ühtlane kvaliteet; otsisime võimalusi kombucha säilivusaja pikendamiseks ja säilitusprotsessi väljatöötamiseks. Lisaks keskendusime kombuchas sisalduvate kasulike tervislike omaduste väljatoomisele ja nende teaduslikule põhjendusele. Projekti rahastas Euroopa Regionaalarengu Fond kokku 3952 euroga ning selle tulemusi kajastame ka peatselt oma kodulehel.


Teet Liiv, Ivo Upan ja Madis Ligema